Halınız hangi marka veya hangi malzemeden yapılmış olursa olsun zaman içinde biriken tozlar veya dökülen sıvı, gıda gibi maddeler nedeniyle kirlenir.
Kirlenen halılar hem ilk günkü gibi parlak ve yumuşak olmaz hem de evinizde bakterilerin ve akarların üremesi için elverişli ortamlar oluşturarak çeşitli hastalıklara neden olurlar. Ayrıca halı tüylerinde meydana gelen sertleşmeler veya dökülmeler nedeniyle halınız bir süre sonra hacmini kaybeder ve dokusu bozulur.
Ev akarları, çeşitli alerjik reaksiyonlara veya astım gibi üst solunum yolları rahatsızlıklarına neden olabilirler. Özellikle çocuklar bu akarlarda yetişkinlere göre daha fazla etkilenirler.
Bu nedenle düzenli olarak halı temizliği yapmak hem halınızın uzun ömürlü olmasını sağlar hem de sağlıklı yaşam için faydalıdır.
Halı Nasıl Temizlenir ?
En basit halı temizleme yöntemi düzenli olarak elektrikli süpürge ile süpürmektir. Böylece halı diplerinde toz birikmesinin önüne geçmiş olursunuz. Ancak halınızı süpürürken dokuma sıklığına uygun emiş gücü kullanmanızı öneririz. Çok sık dokunan halıları düşük emiş gücü ile süpürmek genellikle sadece halı yüzeyindeki tozları almaya yarar.
Ayrıca evcil hayvan yaşayan evlerdeki halılarda bol miktarda tüy birikir. Bu tüyleri halı tüy toplama tarağı gibi ürünlerle toplayabilirsiniz.
Düzenli süpürmeye ek olarak halı temizliği yapmanın belki de en zorlu kısmı halı silme işlemidir. Halı üzerindeki lekeye ve halı cinsine göre farklı halı silme yöntemleri uygulamak gereklidir.
Halı Nasıl Silinir?
Halılara ortalama her 2 günde bir leke bırakacak bir sıvı veya benzeri madde dökülmektedir. Dolayısıyla evde halı temizliği için en önemli iş halıyı doğru şekilde silerek dökülen sıvı veya katı maddelerin leke yapmasını önlemektir.
Tozların aksine dökülen sıvılar halının tabanına da geçerek kalıcı izler bırakırlar. Hatta dökülen maddenin cinsine bağlı olarak zaman içinde halıda sökülmeler ve tüylerde kopmalar görülebilir.
Halı silerken halınızın yapıldığı malzemeye uygun halı şampuanı kullanmanızı öneririz. Halı markaları genellikle halı kullanma kılavuzu içinde hangi tür halı şampuanı kullanmanız gerektiğini belirtirler.
Aşağıdaki linkten halınıza uygun bir halı şampuanı satın alabilirsiniz.
Halı temizliği için doğal temizleyiciler tercih ediyorsanız kullandığınız madde hakkında mutlaka detaylı inceleme yapın. Birçok doğal malzeme, aşırı miktarlarda kullanıldığında eşyalar veya insan sağlığı için zararlı olabilir. Yazımızın daha sonraki bölümlerinde halı temizliği için kullanabileceğiniz doğal malzemeleri de açıklamaya çalıştırk.
Kullanacağınız halı şampuanını halınıza zarar verme ihtimaline karşı halınızın fazla görünmeyen küçük bir noktasında deneyin. Kısa bir süre içinde halıda gözle görülür bir değişim olmuyorsa kullanmaya başlayabilirsiniz.
Halı şampuanını, ambalaj üzerinde yazan ölçülerde su ile karıştırarak şampuan köpüğünü halıya uygulamaya başlayın. Ancak şampuanı halıya bir bez veya yumuşak halı fırçası ile uygulamak çok önemlidir.
Şampuanı veya şampuanlı suyu doğrudan halıya dökmeyin.
Tel veya sert naylon fırçalar halı tüylerinin kopmasına ve aşınmasına neden olabilir.
Halı temizlemek için genellikle mikrofiber temizlik bezi kullanılır. Mikrofiber bezler, yüzeylere zarar vermeden temizleme özelliği sayesinde halılarınıza zarar vermez. Mikrofiber bezler haricinde halı silmek için sünger veya halı fırçası da kullanabilirsiniz.
Halı silerken kullanılan temizlik malzemeleri ellerinize zarar verebilir. Bu nedenle istenmeyen etkilerden korunmak için halılarınızı temizlerken eldiven giymenizi öneririz.
Halı Leke Çıkartma Nasıl Yapılır?
Eğer genel halı temizliği yerine belli bir lekeyi çıkarmak için halı siliyorsanız mutlaka lekeye uygun temizleyiciyi kullanmalısınız. Birçok leke günlük halı şampuanı ile çıkmayacak kadar güçlü olabilir.
Öncelikle lekeli alana bir bez ile bastırarak dökülen sıvıları almaya çalışın. Daha sonra Yine leke temizleyici ve bez ile baskı uygulayın. Silerken bezle ileri geri ovalamanız lekenin dağılmasına neden olabilir.
Daha sonra bir sünger veya havlu ile halınızın fazla suyunu alın ve halıyı kurumaya bırakın.
Halıda sakız lekesi varsa lekenin üzerine buz uygulayın ve sertleşen sakızı halının tüylerine zarar vermeden kazıyın.
Mum lekeleri için halının lekeli kısmına gazete kağıdı koyun ve üzerinden ütüleyin. Daha sonra eğer leke kaldıysa karbonat ile silin.
Halı Bakımı Nasıl Yapılır?
Halı temizliği kadar halı bakımı da halının ömrünü uzatan ve güzel görünmesini sağlayan bir uygulamadır.
Halı üzerinde biriken kirlerden kurtulmak için halıyı silkelemeyin veya dövmeyin. Bunlar halıya zarar veren işlemlerdir.
Halıya zarar veren bir başka uygulama da halıyı katlamaktır. Kullanmadığınız durumlarda halıyı rulo yapıp yatay olarak saklayın.
Halınızın üzerindeki ağır eşyaların yerlerini zaman zaman değiştirin veya halınızın yönünü değiştirin.
Aynı zamanda halınızı güneşten ve fazla nemden korumanız gerekir. Halı üzerinde gün içinde sürekli doğrudan güneş ışığı geliyorsa mutlaka perde ile halınızı koruyun. Aynı şekilde halınız çok nemli bir odada duruyorsa en geç ayda bir halınızı havalandırıp kurutun.
Evcil hayvanların çiş ve kakaları asit içeren atıklardır ve halınızda kalıcı hasarlar yapabilir. Dolayısıyla böyle bir leke oluştuğunda hiç vakit kaybetmeden halıyı silin.
Halı üzerinde şarap, çay ve çeşitli kimyasal maddeler döküldüğünde mutlaka bu lekelere uygun halı temizleyici kullanın veya profesyonel halı temizleme firmaları ile görüşüp yardım isteyin.
Halınızdan çıkan ilmikleri çekmek yerine halı yüzeyinden keserek temizleyin.
Halınızı düzenli olarak süpürmek için uygun değilseniz robot süpürge kullanarak daha düzenli bir halı süpürme rutini oluşturabilirsiniz. Robot süpürgeler, insanlar kadar detaylı süpürme yapamıyor olsa da halı üzerinde ve içindeki kirleri çoğu insana göre daha etkin şekilde alırlar.
El dokuması veya farklı özel üretim şekillerine sahip olan bazı halı modelleri için evde halı temizliği mümkün olmayabilir. Bu gibi halılar için profesyonel bir yardım alınması gerekebilir.
Halı Temizliği İçin Kullanılan Doğal Malzemeler
Halı temizliği için doğal malzemeleri orantısız şekilde kullanılmasını önermiyoruz. Ancak bir leke oluştuğunda evinizde leke çıkarıcı bulunmuyorsa aşağıdaki maddeleri dikkatli bir şekilde kullanarak halı temizliği yapabilirsiniz.
Karbonat
Karbonat, halıdaki lekeleri çıkarmak için birkaç farklı şekilde kullanılabilir.
En basit yöntem olarak leke üzerine biraz karbonat dökün ve en az 30 dakika bekleyip halınızı süpürün.
Bir başka yöntem ise karbonat ile suyu karıştırarak bir macun oluşturmak ve bu macun ile halınızın sertliğine uygun bir fırça ile lekeleri fırçalamaktır. Bu macunu lekenin üzerinde biraz beklettikten sonra temiz su ile ıslattığınız bezle halının üzerinden silerek leke çıkarma işlemini tamamlayabilirsiniz.
Mısır Nişastası
Karbonat ile aynı şekilde mısır nişastası da leke üzerine dökülüp en az 30 dakika bekleyip süpürülebilir.
Sirke
Sirke ve karbonat ile bir karışım hazırlayıp bu karışımı sprey şeklinde lekeye uygulayabilirsiniz. Bu karışım hem lekenin çıkmasına yardım eder hem de bakterileri uzaklaştırır.
Bir yanıt yazın